
dr Marta Dąbrowska-Bender
Doświadczenie naukowe i zawodowe:
Dietetyk oraz specjalista zdrowia publicznego. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W latach 2008-2017 adiunkt w Zakładzie Zdrowia Publicznego WUM. Od 2017 roku adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej. Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych, podręczników i praktycznych poradników. Sekretarz sekcji Zaburzeń połykania POLSPEN. Współfundatorka i współzałożycielka fundacji Wiarygodni dietetycy. W pracy zawodowej koncentruję się szczególnie na tematyce życzenia pacjentów onkologicznych, przed i po transplantacji narządu, z przewlekłą chorobą nerek oraz w trakcie leczenia nerkozastępczego (hemodializa, dializa otrzewnowa). Od 2015 roku dietetyk w fundacji OnkoCafe-Razem lepiej (wolontariat). W latach 2014-2020 dietetyk w Poradni Nefrologiczno-Transplantacyjnej Szpitala Dzieciątka Jezus w Warszawie (wolontariat). Od 2013 r . do 2014 r. dietetyk w Klinice Onkologii WIM w Warszawie. Od 2022 roku współpraca z Działem Żywienia Klinicznego NIO-PIB w Warszawie.
Obszary tematyczne prac dyplomowych:
Postępowanie żywieniowe:
1. przed i po transplantacji narządu
2. podczas leczenia nerkozastępczego (hemodializa i DO)
3. w trakcie leczenia onkologicznego
Jakość życia uwarunkowana stanem zdrowia
Zainteresowania:
sport, muzyka, teatr, dobre kino i książka, gotowanie, podróże