
mgr Leszek Wronka
Doświadczenie naukowe i zawodowe:
Absolwent Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka. Z Zakładem Żywienia Człowieka związany od 2009 roku jako wykładowca a od 2016 roku zatrudniony na stanowisku asystenta. Prowadzi zajęcia dydaktyczne (wykłady, seminaria, ćwiczenia) dla studentów studiów licencjackich i magisterskich na kierunku Dietetyka w zakresie Żywienia Człowieka Zdrowego, Edukacji Żywieniowej, Poradnictwa Dietetycznego oraz Dietetyki w Praktyce Klinicznej, gdzie koncentruje się na zastosowaniu praktycznych rozwiązań z jednoczesnym naciskiem na wykorzystanie odpowiedniej komunikacji. Współautor publikacji naukowych. Promotor prac licencjackich. Założyciel i opiekun Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Człowieka.
Obszary tematyczne prac dyplomowych:
Żywienie w przebiegu chorób przewodu pokarmowego, neurologii, chirurgii i po transplantacjach. Nowoczesne metody oceny stanu odżywienia. Edukacja żywieniowa osób w różnym wieku.
Zainteresowania:
Do głównych obszarów zainteresowań należą: ocena stanu odżywienia różnych grup ludności, badania składu ciała, edukacja żywieniowa, a także rola żywienia w chorobach wątroby i po transplantacjach.