
dr hab. Agnieszka Bzikowska-Jura
Doświadczenie naukowe i zawodowe:
Dietetyczka, psychodietetyczka, specjalistka zdrowia publicznego i naukowczyni, zajmująca się realizacją badań, które łączą zakres żywienia, medycyny, psychologii i zdrowia publicznego. Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Polskiego Towarzystwa Żywienia Poza- i Dojelitowego, Międzynarodowego Towarzystwa Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją (ISRHML) oraz Europejskiego Stowarzyszenia Banków Mleka Kobiecego (EMBA). Autorka licznych publikacji naukowych.
Aktywnie zaangażowana edukację żywieniową dzieci i osób dorosłych. Współautorka rekomendacji żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji i pierwszych polskich wytycznych dotyczących żywienia niemowląt i małych dzieci w sytuacjach kryzysowych.
Obszary tematyczne prac dyplomowych:
Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią; żywienie dzieci; psychologia żywienia; dietoterapia chorób metabolicznych; epidemiologia żywieniowa
Zainteresowania:
- Podróże
- Sport (pływanie, fitness)
- Kuchnia wegetariańska
- Psychologia, w tym neuropsychologia
- Literatura – thrillery medyczne, kryminały