XII WARSZAWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

W dniu 18.06.2021 r. odbyła się ogólnopolska konferencja - XII Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka pt. "Styl życia w dobie pandemii COVID-19 - wyzwanie dla dietetyka, psychologa, lekarza, fizjoterapeuty" , zorganizowane w formie on-line przez Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Jego Magnificencja Rektor WUM - prof. dr hab.n.med. Zbigniew Gaciong oraz Komitet Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk. 

Gospodarzem konferencji była Pani dr hab. Iwona Traczyk - kierownik Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM, która na wstępie powitała grono znamienitych gości: JM Rektora WUM - prof. dr hab.n.med. Zbigniewa Gacionga, Przewodniczącego Rady Dyscypliny Nauk o Zdrowiu WUM - prof. dr hab. Bolesława Samolińskiego, Dziekana Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - dr hab. Mariusza Gujskiego oraz dr Marka Posobkiewicza z Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu i Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie.

JM Rektor WUM podkreślił znaczenie tematyki poruszanej w ramach wydarzenia, zwracając przy tym uwagę, że pandemia COVID-19 to obecnie najczęściej podejmowane zagadnienie w medycynie, ale mające też ogromny wpływ na styl życia i zachowania społeczne. Jako mocny punkt konferencji, Jego Magnificencja wskazał przedstawiane podczas niej prace oryginalne, dotyczące zjawisk badanych u osób dotkniętych pandemią lub funkcjonujących w tym obszarze. JM Rektor WUM pogratulował organizatorom XII Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka oraz zachęcił wszystkich do udziału w obradach.

Dziekan WNoZ WUM - dr hab. Mariusz Gujski, zwrócił szczególną uwagę na niezwykle interesujący program spotkania, dotyczący m.in. problemu zmiany zachowań żywieniowych oraz spadku aktywności fizycznej społeczeństwa w dobie pandemii. Pan Dziekan podkreślił też ogromną rolę współpracy z innymi ośrodkami naukowymi uczestniczącymi w konferencji: Zakładem Oceny Żywienia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Katedrą Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Prof. Bolesław Samoliński przedstawił najnowsze, reprezentatywne dla kraju wyniki badań dotyczące stanu zdrowia polskiej populacji. W swoim wystąpieniu podkreślił m.in., że otyłość, brak aktywności fizycznej oraz stosowanie używek zagrażają zdrowiu współczesnego społeczeństwa,  prowadzą do rozwoju chorób cywilizacyjnych.

W dalszej części wydarzenia, dr Marek Posobkiewicz opowiedział o profilaktyce, diagnostyce i leczeniu Covid-19. Przedstawicielki Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM: wspomniana wyżej dr hab. Iwona Traczyk, dr Alicja Kucharska i dr Beata Sińska, dr hab. Dorota Szostak-Węgierek - kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM oraz dr hab. Filip Raciborski - adiunkt z Zakładu Profilaktyki i Zagrożeń Środowiskowych, Alergologii i Immunologii WNoZ WUM zaprezentowali wyniki badania, realizowanego przez Zespół NPZ w ramach Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020. Prelegenci porównali sposób żywienia oraz wybrane aspekty stylu życia dorosłych Polaków przed i w trakcie pandemii. Reprezentantki Zakładu Oceny Żywienia SGGW: dr hab. Magdalena Górnicka, dr inż. Monika Zielińska-Pukos, dr hab. Małgorzata Drywień, dr inż. Marta Jeruszka-Bielak oraz prof. Jadwiga Hamułka przedstawiły wyniki ogólnopolskiego badania PLlifeCOVID-19 wśród dorosłych Polaków, związanego z wpływem lockdownu na ich styl życia. Mgr Aleksandra Bykowska-Derda, mgr Ezgi Kolay, dr Bogusław Stelcer, dr hab. Marta Stelmach-Mardas, dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opowiedziały o zmianie zachowań żywieniowych podczas izolacji społecznej z powodu COVID-19 u studentek z terenu Wielkopolski. Dr hab. Aleksandra Wesołowska - kierownik Uniwersyteckiej Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją przy Regionalnym Banku Mleka w Szpitalu im. Św. Rodziny w Warszawie, adiunkt w Zakładzie Biologii Medycznej WNoZ WUM, w swoim wystąpieniu przedstawiła problem wpływu zmian w postępowaniu okołoporodowym w związku z pandemią COVID-19 na sposób żywienia dzieci urodzonych przez matki zakażone SARS-CoV-2. Prof. Mariusz Wyleżoł z II Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Onkologicznej WUM poruszył temat otyłości olbrzymiej podczas wspomnianej pandemii. Dr Mariusz Jaworski - adiunkt z Zakładu Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu WUM opowiedział zaś o telepsychoterapii pacjentów z zaburzeniami odżywiania w tym okresie, natomiast dr Anna Sobianek ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu WUM o aktywności fizycznej w dobie COVID-19. 

Prelegenci, którzy wystąpili podczas XII Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka niezwykle szeroko przedstawili problem zmiany stylu życia społeczeństwa w czasie pandemii. Zaprezentowali szereg różnorodnych zjawisk i zachowań Polaków, wynikających z pojawienia się COVID-19.