X WARSZAWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

Dnia 18.04.2018 r., w Centrum Dydaktycznym WUM, odbyło się Dziesięciolecie Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka pt. "Wybrane Współczesne Problemy Żywienia Człowieka", zorganizowanych przez Zakład Żywienia Człowieka WNoZ WUM, we współpracy z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych (PTNŻ) - Oddział Warszawski.

Patronat honorowy nad konferencją objął JM Rektor WUM - prof. Mirosław Wielgoś. 

Konferencję otworzyła dr hab. Iwona Traczyk - Kierownik Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM. Słowo wstępne wygłosił Dziekan Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM - prof. Piotr Małkowski. 

W ramach programu konferencji odbyły się 2 Sesje zakończone dyskusją  oraz Sesja plakatowa w tradycyjnej formie prezentacji posterów. 

Sesji I przewodniczyli: prof. Anna Gronowska-Senger oraz prof. Lidia Wądołowska z Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN oraz dr hab. Iwona Traczyk. 

Prof. Artur Mamcarz z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM przedstawił wyniki badań dotyczące aktywności fizycznej i jej wpływu na zmniejszenie ryzyka wystąpienia współczesnych chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, czy nadciśnienie tętnicze. Pan Profesor zaprezentował również piramidę aktywności oraz rekomendowane formy aktywności fizycznej u osób z otyłością, a także wymienił podstawowe efekty regularnej aktywności fizycznej. Prof. Agata Szulc - Kierownik Kliniki Psychiatrycznej WNoZ WUM, zapoznała zebranych z badaniami nt. wpływu diety na funkcjonowanie mózgu. Pani Profesor podkreśliła zwłaszcza związek między stosowaniem odpowiedniej diety a poprawą funkcji poznawczych i objętości mózgu. Prof. Hanna Szajewska z Kliniki Pediatrii WUM wyjaśniła, czym są probiotyki oraz czym spowodowany jest obecny wzrost zainteresowania modyfikacją mikrobioty. Wskazała, także na co należy zwracać uwagę wybierając probiotyk i podsumowała aktualne zalecenia dotyczące stosowania  probiotyków. Prof. Bolesław Samoliński - Kierownik Zakładu Profilaktyki Zagrożeń Środowiskowych i Alergologii WNoZ WUM przedstawił definicję alergii pokarmowych i ich determinantny oraz zaprezentował obowiązujące standardy diagnostyki alergii pokarmowej, wymieniając m.in. jej charakterystyczne objawy oraz główne narządy wstrząsowe (docelowe) alergii: skórę, układ oddechowy, układ krążenia i układ pokarmowy.

 

Sesja II odbyła się pod przewodnictwem: prof. Anny Brzozowskiej z Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i dr hab. Anny Kołłajtis-Dołowy Przewodniczącej warszawskiego Oddziału PTNŻ  z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

Prof. Lidia Wądołowska oraz dr inż. Kamila Sobaś z Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN wyjaśniły, jak ważne jest spożywanie śniadania w odniesieniu do podstawowych zasad prawidłowego żywienia oraz zachowania zdrowia. Dr hab. Barbara Pietruszka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przedstawiła założenia oraz wyniki badań projektu "NU-AGE", związanego z opracowaniem nowych strategii żywieniowych, uwzględniających szczególne potrzeby osób starszych w Europie. Pani Profesor przedstawiła  również  modyfikacje sposobu żywienia osób starszych. Dr hab. Dariusz Włodarek z Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie podkreślił znaczenie warzyw i owoców w diecie oraz zwrócił uwagę na możliwość zastąpienia jednej porcji szklanką soku. Pan Profesor wyjaśnił pozytywny wpływ soków na zdrowie człowieka. Dr inż. Beata Sińska z Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM przedstawiła zagadnienia dotyczące modnej aktualnie grupy produktów, określanej jako superfoods - żywności korzystnie wpływającej na stan zdrowia oraz samopoczucie.  Zwróciła uwagę, że w tej grupie mieszczą się nie tylko egzotyczne produkty, takie jak nasiona chia, spirulina, ale także znane w naszym kraju od wieków nasiona siemienia lnianego, jarmuż i inne.  Dr hab. Agata Wawrzyniak z Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, reprezentująca również Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zwróciła uwagę na problematykę kształcenia na kierunku dietetyka w Polsce, podkreślając, że brak jest uregulowań prawnych precyzyjnie regulujących wymagania stawiane dietetykom.  Pani profesor A. Wawrzyniak zapoznała zebranych ze standardami kształcenia w zawodzie dietetyka wypracowanymi w Komitetcie Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.

Bogatej Sesji Plakatowej przewodniczyły: dr hab. Agata Wawrzyniak oraz dr inż. Beata Sińska. 

Obok sesji merytorycznych, podczas konferencji działało wiele atrakcyjnych stoisk, umiejscowionych w holu Centrum Dydaktycznego WUM. Organizatorzy, patroni, sponsorzy i partnerzy konferencji przygotowali dla uczestników wydarzenia smakowite przekąski i napoje, publikacje z zakresu żywienia, stoiska z możliwością wykonania badań, np. zmierzenia ciśnienia tętniczego, a także liczne porady dietetyczne. 

Patronami medialnymi wydarzenia byli: Wydawnictwo MEDYK oraz "Współczesna dietetyka". 

X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka osiągnęły duży sukces, przyciągnęły liczne grono osób zainteresowanych żywieniem człowieka,  umożliwiły  wymianę poglądów między uczestnikami oraz nawiązanie kontaktów z różnymi ośrodkami zajmującymi się problematyką konferencji.

Zdjęcia wykonał Dział Fotomedyczny WUM.