Wyjazd na plantację żurawiny
Pod koniec października 2024 r. studenci II roku studiów II stopnia na kierunku dietetyka WNoZ mieli okazję wybrać się na plantację żurawiny. Proces uprawy obserwowali wraz z nauczycielami z Zakładu Żywienia Człowieka - dr Alicją Kucharską i Leszkiem Wronką.
Studenci poznali gatunek, który z powodzeniem uprawia się w Polsce, technologię produkcji i walory zdrowotne. To wszystko, w trakcie zbiorów, na największej plantacji w Europie, w Nowinach koło Sandomierza. Wyjazd mógł zaintrygować jeszcze z jednego powodu. Owoce jagodowe – do nich należy żurawina - są charakterystyczne dla naszego klimatu, nigdzie na świecie nie uprawia się tak szerokiej gamy gatunków, w tak dużych wolumenach i tak wysokiej jakości.
Z drugiej strony, jemy owoców mało. Brak owoców w codziennym odżywianiu to jedno z większych wyzwań, z którym mierzą się dietetycy. Dzisiaj patrząc na konsumpcję owoców i warzyw sumarycznie, tylko 15% - co ósmy Polak – je ich tyle ile powinien. Przypomnijmy, powinny stanowić połowę tego co jemy. Zapraszamy do obejrzenia relacji z tego niezwykle interesującego wyjazdu.
Zbiory żurawiny wyglądają niesamowicie. Cieszymy się, że nasi studenci mieli okazję wziąć udział w tym doświadczeniu.
Organizatorem wyjazdu byli: Zakład Żywienia Człowieka WUM i plantatorzy owoców jagodowych, współpracujący w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!”. Projekt ten realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
1jabłko fot. Przemek Bednarczyk