Wyjazd na plantację żurawiny

żurawina

Pod koniec października 2024 r. studenci II roku studiów II stopnia na kierunku dietetyka WNoZ mieli okazję wybrać się na plantację żurawiny. Proces uprawy obserwowali wraz z nauczycielami z Zakładu Żywienia Człowieka - dr Alicją Kucharską i Leszkiem Wronką. 

Studenci poznali gatunek, który z powodzeniem uprawia się w Polsce, technologię produkcji i walory zdrowotne. To wszystko, w trakcie zbiorów, na największej plantacji w Europie, w Nowinach koło Sandomierza. Wyjazd mógł zaintrygować jeszcze z jednego powodu. Owoce jagodowe – do nich należy żurawina - są charakterystyczne dla naszego klimatu, nigdzie na świecie nie uprawia się tak szerokiej gamy gatunków, w tak dużych wolumenach i tak wysokiej jakości. 

Z drugiej strony, jemy owoców mało. Brak owoców w codziennym odżywianiu to jedno z większych wyzwań, z którym mierzą się dietetycy. Dzisiaj patrząc na konsumpcję owoców i warzyw sumarycznie, tylko 15% - co ósmy Polak – je ich tyle ile powinien. Przypomnijmy, powinny stanowić połowę tego co jemy. Zapraszamy do obejrzenia relacji z tego niezwykle interesującego wyjazdu.

Zbiory żurawiny wyglądają niesamowicie. Cieszymy się, że nasi studenci mieli okazję wziąć udział w tym doświadczeniu.

Organizatorem wyjazdu byli: Zakład Żywienia Człowieka WUM i plantatorzy owoców jagodowych, współpracujący w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!”. Projekt ten realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

1jabłko fot. Przemek Bednarczyk