UDZIAŁ W V JUBILEUSZOWYM KONGRESIE BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI 2018

W dniu 06.10.2018 r., studentki kierunku dietetyka Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM: Aleksandra Gierczak (III rok studiów I stopnia), Elwira Gliwska (I rok studiów II stopnia), Aleksandra Hyży (I rok studiów II stopnia) i Karolina Kulmińska (II rok studiów I stopnia) wraz ze specjalistą ds. promocji WNoZ WUM - Dominiką Robak wzięły udział w piątej, jubileuszowej edycji Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który odbył się w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie. Wydział Nauki o Zdrowiu WUM był jednym z partnerów wydarzenia, zorganizowanego przez biuro CEE International Food Standard – IFS przy współpracy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i CSCMP Poland.

Program Kongresu składał się z sesji plenarnych i sesji tematycznych pod nazwami: "Produkcja Pierwotna", "Certyfikacja", "Logistyka i Łańcuchy Dostaw", "Dietetyka", 'Opakowania", "Nowości Technologiczne - prezentacje wybranych firm", wykładu Prezesa Stowarzyszenia Polska Wódka, podsumowania Dyrektora Biura IFS, gali jubileuszowej z okazji 30-lecia Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego Ewa-BIS Sp. z o.o. oraz 10-lecia LOGOPAK EAST Sp. z o.o., koncertu Ludowego Zespołu Artystycznego PROMNI im. Zofii Solarzowej poświęcony 100-leciu odzyskania niepodległości przez Polskę, a także uroczystej kolacji.  W ramach wydarzenia zorganizowana została również duża przestrzeń wystawowa dla przedstawicieli prasy fachowej, producentów produktów spożywczych, firm handlowych i logistycznych oraz przedstawicieli nauki.

Podczas wspomnianych sesji, prelegenci poruszyli w swoich wystąpieniach tematy związane, m.in. z: wykrywaniem zafałszowań żywności, zarządzaniem alergenami, problemami bezpieczeństwa żywności, systemami zapewnienia jakości produkcji, rozwojem łańcuchów żywnościowych, problemami sprzedaży produktów prozdrowotnych, dietą DASH, zawodem dietetyka, wyzwaniami zrownoważonego rolnictwa, opakowaniem i etykietowaniem żywności, czy procesami jej magazynowania i transportu. 

Spotkanie było okazję do nawiązania cennych kontaktów, zdobycia fachowej wiedzy dotyczącej żywienia i branży spożywczej, a także poznania oferty polskich uczelni. Uczestnicy Kongresu odwiedzający stoisko Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM uzyskali szczegółowe informacje na temat oferty edukacyjnej WNoZ-u oraz otrzymali materiały promocyjne Wydziału i Uczelni. 

Fot. Dominika Robak