Rekord Polski w degustacji jabłek oraz Obchody Dnia Cukrzycy
Rekord Polski w degustacji jabłek oraz Obchody Dnia Cukrzycy
Centrum Dydaktyczne WUM (piętro),
ul. Księcia Trojdena 2a, 02-109 Warszawa
Zapraszamy pracowników i studentów WUM na próbę ustanowienia Rekordu Polski w degustacji różnych odmian jabłek. Wydarzenie odbędzie się w ramach obchodów Światowego Dnia Cukrzycy i promocji akcji "Jedno jabłko dziennie".
Jak będzie przebiegało ustanawianie wspomnianego Rekordu?
Po rozpoczęciu próby, kolejne osoby zaczną swoje degustacje. Nie są one ograniczone czasowo - każdy je w swoim tempie i spróbuje od 3 do 10 specjalnie przygotowanych odmian (ćwiartki). Ważne, aby stworzyć swoistą sztafetę - by nie było przerw. Będzie to oceniał sędzia z Biura Rekordów i stoper. Przerwa 15 sekundowa w studenckiej sztafecie oznacza przerwanie próby. Jeśli w degustacji weźmie udział 100 osób - ustanowimy pierwszy Rekord w tej kategorii.
Start wydarzenia: godz. 11:00, Aula Centrum Dydaktycznego WUM
W programie:
Przywitanie i wspólny wykład „Jabłko jabłku nierówne”
dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM i dr Tomasz Lipa z Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Ponadto, Studenci SKN Żywienia Człowieka WNoZ doradzą w sprawie zasad codziennego żywienia. Będzie można spróbować tego, co w cukrzycy polecane – świeżych warzyw!
Studenci z SKN Żywienia Klinicznego będą edukować w zakresie doustnych preparatów odżywczych, m.in. dedykowanych osobom z cukrzycą. Będzie możliwość wykonania pomiaru glikemii, w tym pomogą nam studenci z SKN Zacznij od Podstaw.
Organizacja Rekordów to akcja środowisk sadowników. Ma przypomnieć, że warto jeść #1jabłkoDziennie.
Wszystkie bieżące informacje dotyczące wydarzenia będą dostępne tutaj.
Wydział Nauk o Zdrowiu WUM, Zakład Żywienia Człowieka WNoZ WUM, SKN Żywienia Człowieka WNoZ, SKN Żywienia Klinicznego WNoZ, SKN Zacznij od Podstaw.
Partnerami Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM są Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Związek Sadowników RP, Unia Owocowa, Stowarzyszenie Sady Grójeckie, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz projekt Moc Polskich Warzyw.
Dziekana Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusza Gujskiego.