Obchody Światowego Dnia Cukrzycy na WNoZ

Dzień Cukrzycy

W dniu 13 listopada 2024 r., w ramach obchodów Światowego Dnia Cukrzycy, związanej z nim profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie”, na Wydziale Nauk o Zdrowiu WUM ustanowiony został Rekord Polski w degustacji jabłek. 

W wyjątkowej sztafecie, zorganizowanej w Centrum Dydaktycznym WUM wzięło udział 138 osób, wśród których byli pracownicy i studenci WNoZ-u, a także całej Uczelni. Uczestnicy degustowali jabłka różnych odmian: Szampion, Golden Delicious, Gala, Jonaprince, Pinova, Ligol, Lobo, Antonówka Zwykła, Malinowa Oberlandzka, Mutsu.

Program spotkania z okazji Dnia Cukrzycy rozpoczął się w Auli przywitaniem wszystkich gości przez pomysłodawczynię inicjatywy - dr hab. Beatę Sińska - kierownika Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM. Następnie głos zabrał Pan Prodziekan ds. Dietetyki i Ratownictwa Medycznego - dr hab. Patryk Rzońca, który uroczyście otworzył wspomniane obchody. 

W wydarzeniu poświęconym cukrzycy wzięły udział również Władze Rektorskie WUM - Prorektorka ds. Klinicznych i Inwestycji - prof. Agnieszka Cudnoch-Jędrzejewska oraz Prorektor ds. Studenckich i Kształcenia - prof. Marek Kuch.  

W dalszej części wydarzenia odbył się wspólny wykład pt. „Jabłko jabłku nierówne”, który poprowadzili wspomniani dr hab. Beata Sińska oraz dr Tomasz Lipa z Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Pani Docent przybliżyła m.in. problem choroby cywilizacyjnej, jaką jest cukrzyca, opowiedziała o znaczeniu Światowego Dnia Cukrzycy, obchodzonego 14 listopada br., a także przedstawiła właściwości zdrowotne jabłek. Dr Tomasz Lipa uświadomił uczestników, jak wiele jest odmian jabłek, przekonując przy tym, że każdy znajdzie odpowiednią dla siebie. 

Równocześnie, poza wykładem i udziałem w „jabłkowej” sztafecie, pracownicy i studenci WUM mogli skorzystać z oferty, przygotowanej w ramach stoisk Studenckich Kół Naukowych Wydziału. 

Studenci z SKN-u Żywienia Człowieka WNoZ udzielali porad w zakresie codziennego żywienia oraz diety cukrzycowej. Można też było spróbować pysznych, zdrowych przekąsek, tego, co w cukrzycy polecane, czyli świeżych warzyw. 

Członkowie SKN-u Żywienia Klinicznego przekazywali uczestnikom wiedzę dotyczącą doustnych preparatów odżywczych, m.in. dedykowanych osobom z cukrzycą. Przy stoisku SKN-u Zacznij od Podstaw można było wykonać pomiar glikemii. 

Serdecznie gratulujemy Pani dr hab. Beacie Sińskiej oraz zespołom Zakładu Żywienia Człowieka WUM, SKN-u Żywienia Człowieka WUM, SKN-u Żywienia Klinicznego, SKN-u Podstaw pielęgniarstwa. Dziękujemy Ogrodnictwo Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP w Lublinie i wszystkim naszym partnerom: Towarzystwu Rozwoju Sadów Karłowych, Związkowi Sadowników RP, Unii Owocowej, Stowarzyszeniu Sady Grójeckie, Krajowemu Związkowi Grup Producentów Owoców i Warzyw, projektowi Moc Polskich Warzyw oraz Panu Maciejowi Dolacie z firmy Inspire za współorganizację tego ciekawego, ważnego wydarzenia, które cieszyło się niezwykle dużym zainteresowaniem społeczności akademickiej, a także mediów.

Fot. Biuro Komunikacji i Promocji WUM

Zapraszamy również do zapoznania się z relacją opublikowaną na stronie głównej WUM: https://www.wum.edu.pl/Na-WUM-padl-rekord-w-degustacji-jablek