Leszek Wronka: Dietetyka na WUM to kontakt z pacjentem

Leszek Wronka

Warszawski Uniwersytet Medyczny ma odpowiednią bazę kliniczną i świetnych nauczycieli akademickich. Podczas ćwiczeń klinicznych student ma możliwość współpracy z wieloma różnymi pacjentami.

W pracy dietetyka poza odpowiednim poziomem wiedzy równie istotny jest kontakt z pacjentem. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim przypadku studia na WUM to umożliwiają. Warszawski Uniwersytet Medyczny ma odpowiednią bazę kliniczną i świetnych nauczycieli akademickich. Podczas ćwiczeń klinicznych student ma możliwość współpracy z wieloma różnymi pacjentami. Dzięki temu zdobywa doświadczenie, uczy się odpowiedniej komunikacji z pacjentem i wzbogaca swoje umiejętności interpersonalne.

Jestem z WUM związany od czasów studiów (studia I stopnia, studia II stopnia, studia doktoranckie). Jeśli znów miałbym wybierać, gdzie chciałbym studiować, to ponownie wybrałbym WUM. A praca na macierzystej uczelni daje mi mnóstwo satysfakcji i umożliwia połączenie rozwoju własnych zainteresowań naukowych z przekazywaniem wiedzy kolejnym młodym dietetykom.

 

Leszek Wronka – dietetyk, absolwent kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu WUM, asystent dydaktyczny w Zakładzie Żywienia Człowieka WUM. Prowadzi zajęcia dydaktyczne na studiach I i II stopnia na kierunku Dietetyka oraz na studiach I i II stopnia na kierunku Pielęgniarstwo. Współautor kilkunastu publikacji naukowych oraz wystąpień konferencyjnych. Promotor kilkunastu prac licencjackich. Od 2018 roku opiekun Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Człowieka. Aktualnie uczestniczy w realizacji projektów realizowanych w ramach Narodowego Programu Zdrowia, których celem jest ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej