III WARSZAWSKIE DNI PROMOCJI ZDROWIA - "CZY ZDROWA DIETA W XXI WIEKU JEST MOŻLIWA? CHOROBY DIETOZALEŻNE. EDUKACJA ZDROWOTNA".

W dniach: 8-9.03.2018 r., w Centrum Dydaktycznym WUW, odbyła się 3. edycja Warszawskich Dni Promocji Zdrowia, zorganizowanych przez Studenckie Koło Naukowe Zdrowia Publicznego Sekcja Promocji Zdrowia działające przy Zakładzie Zdrowia Publicznego WNoZ WUM.

 

Patronat nad wydarzeniem objęli: Rektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - Prof. dr hab. n. med. Mirosław Wielgoś, Dziekan Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - Prof. dr hab. n. med. Piotr Małkowski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, Instytut Medycyny Pracy im. Prof. J. Nofera w Łodzi, Burmistrz Dzielnicy Ochota Katarzyna Łęgiewicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Association of European Cancer Leagues, Studenckie Towarzystwo Naukowe WUM, Okręgowa Izba Aptekarska w Warszawie, Analiza Przypadków. Pielęgniarstwo i Położnictwo, Europejskie Stowarzyszenie Studentów Medycyny EMSA Warszawa, Stowarzyszenie Amazonki Warszawa-Centrum, Klub 30 Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Patronem medialnym było Radio dla Ciebie - Polskie Radio. 

 

W pierwszym dniu Warszawskich Dni Promocji Zdrowia miały miejsce dwie Sesje panelowe, poświęcone kolejno zagadnieniom: wysokiego stężenia cholesterolu-podejściu interdyscyplinarnemu oraz diecie i suplementom diety w XXI.

 

Sesji I przewodniczył dr n. med. Dominik Olejniczak z Zakładu Zdrowia Publicznego WUM. Uczestniczyli w niej również: prof. dr hab. med. Artur Mamcarz (III Klinika Chorób Wewnętrznych i Kardiologii, II Wydział Lekarski WUM), prof. dr hab. med. Jolanta Walusiak-Skorupa (Klinika Chorób Zawodowych i Zdrowia Środowiskowego Instytutu Medycyny Pracy im. Prof. J. Nofera w Łodzi, sekretarz stanu - dr med. Jarosław Pinkas (Pełnomocnik Rządu do spraw organizacji struktur administracji publicznej właściwych w zakresie bezpieczeństwa żywności), mgr Dariusz Poznański (Departament Zdrowia Publicznego Ministrerstwo Zdrowia) i dr n. med. Anna Staniszewska (Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej WUM), która pełniła również rolę moderatora w Sesji II.

 

Panelistami Sesji dotyczącej diety, byli: dr n. farm. Anna Kowalczuk (Narodowy Instytut Leków w Warszawie), mgr Michał Byliniak (Okręgowa Rada Aptekarska w Warszawie), dr Marek Posobkiewicz (Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie), dr n. med. Grzegorz Cessak (Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych w Warszawie) oraz dr n. med. Dominik Olejniczak (Zakład Zdrowia Publicznego WUM). 

 

Podczas wspomnianych Sesji, paneliści zwrócili uwagę, m.in. na konsekwencje zdrowotne podwyższonego cholesterolu oraz korzyści wynikające z wcześniejszego wykrywania jego wysokiego stężenia, ogromne znaczenie mediów społecznościowych w przekazywaniu wiedzy na temat zdrowia, działań edukacyjnych dotyczących profilaktyki zdrowotnej i częstotliwości badań profilaktycznych. Podkreślili również istotę zdrowych nawyków żywieniowych. 

 

Drugi dzień Konferencji rozpoczął się wykładem pt. "Nie dokarmiać raka! Czyli o diecie i zdrowym stylu życia w kontekście Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem", poprowadzonym przez mgr Pawła Koczkodaja, doktoranta z Zakładu Biofizykii i Fizjologii Człowieka WNoZ WUM, zatrudnionego w Zakładzie Epidemiologii i Prewencji Nowotworów Centrum Onkologii - Instytut im. Marie Skłodowskiej-Curie w Warszawie, Ambasadora Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem w Polsce.

Prelegent wyjaśnił, czym najczęściej powodowane są nowotwory i jak chronić się przed rakiem, przedstawiając ”12 sposobów na zdrowie" - zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem, dzięki którym można obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Mgr Paweł Koczkodaj wspominał m.in. o zaprzestaniu palenia, utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wprowadzeniu aktywności fizycznej do codziennego życia, przestrzeganiu zaleceń prawidłowego sposobu żywienia, czy ograniczeniu spożycia alkoholu. Wszystkie zalecenia dostępne są na stronie internetowej: www.12sposobownazdrowie.pl.

 

Mgr Hanna Wilska z Zakładu Dietetyki Klinicznej zaprezentowała natomiast temat „Programowanie żywieniowe – czyli jak klęska głodu przyczyniła się do rozwoju nauki”.

 

W dalszej części spotkania odbyły się dwie Sesje studenckie i Sesja plakatowa. Wystąpienia studenckie dotyczyły kolejno: "Specyfiki żywienia w Zakładach Opiekuńczo-Leczniczych" (M. Jabłońska, L. Wronka, Z. Przekop), "Diety MIND - nowego trendu w profilaktyce zaburzeń poznawczych u osób starszych (D.Granda), "Porównania nawyków żywieniowych studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego  Collegium Medicum i Politechniki Krakowskiej" (N. Targosz), "Suplementacji myo-inozytolu w zespole policystycznych jajników (PCOS)" (J. Kwolczak, A. Roszkowska, Ł. Świerszcz, H. Piecewicz-Szczęsna), "Stosowania roślin leczniczych przez kobiety w okresie ciąży - badanie pilotażowe" (K. Kalita-Kurzyńska, A. Mołas), "Slow food czy fast food - tendencji żywieniowych studentów trzech warszawskich uczelni (WUM, UW, PW)" (A. Matera, A. Smolaga), " Korzystanie z restauracji w wybranych galeriach handlowych w Warszawie " (J. Brzeziński, A. Kosińska) i "Uwarunkowań wystąpienia poczucia wykluczenia społecznego wśród osób stosujących dietę bezglutenową - badania własne" (A. Smolaga). 

 

W ramach Sesji plakatowej zaplanowano tematy: "Stopień nawilżenia skóry młodych kobiet a spożycie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E)" (M. Kurza, P. Kryńska, K. Gromkowska-Kępka, A. Puścion-Jakubik, K. Kowalczyk, S. Naliwajko, R. Markiewicz-Żukowska), "Spożycie kwasów tłuszczowych a nawilżenie skóry młodych kobiet" (D. Raciborska, A. Podgórska, A. Puścion-Jakubik, K.J. Gromkowska-Kępka, E. Budna, S. K. Naliwajko, R. Markiewicz-Żukowska), "Występowanie chorób przewlekłych a sposób odżywiania osób po 50 roku życia" (D. Kołomańska, A. Pawińska, M. Bogucki). 

Na zakończenie III Warszawskich Dni Promcji Zdrowia odbyło się wręczenie nagród, wytypowanych przez jury: dr hab. n. o zdr. Joannę Gotlib - Prodziekan ds. Oddziału Zdrowia Publicznego WUM, dr n. med. Annę Ukleję z Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM, dr n. med. Annę Staniszewską z Katedry i Zakładu Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej WUM, dr n. o zdr. Artura Walkiewicza z Zakładu Profilaktyki Zagrożeń Środowiskowcych i Alergologii WUM oraz dr n. med. Dominika Olejniczaka i dr n. o zdr. Anetę Dudę-Zalewską z Zakładu Zdrowia Publicznego WUM.

 

Wyniki:

Varia:

1 miejsce:  "Dieta MIND – nowy trend w profilaktyce zaburzeń poznawczych u osób starszych" – D. Granda

2 miejsce:  "Uwarunkowania wystąpienia poczucia wykluczenia społecznego wśród osób stosujących dietę bezglutenową - badania własne" – A. Smolaga

3 miejsce: "Suplementacja myo-inozytolu w zespole policystycznych jajników (PCOS)" – J. Kwolczak, A. Roszkowska, Ł. Świerszcz, H. Piecewicz-Szczęsna

wyróżnienie: "Stosowanie roślin leczniczych przez kobiety w okresie ciąży - badanie pilotażowe" – K. Kalita-Kurzyńska, A. Mołas

wyróżnienie: "Analiza dostępności restauracji typu „slow food” w wybranych galeriach handlowych na terenie Warszawy" – J. Brzeziński, A. Kosińska

 

Plakat:

1 miejsce:  "Spożycie kwasów tłuszczowych a nawilżenie skóry młodych kobiet" – D. Raciborska, A. Podgórska, A. Puścion-Jakubik, K. J. Gromkowska-Kępka, E. Budna, S.K. Naliwajko, R. Markiewicz-Żukowska

 

Zdjęcia wykonał Dział Fotomedyczny WUM.