II WARSZAWSKI DZIEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ

W dniu 11.04.2019 r., w Auli B Centrum Dydaktycznego WUM, odbył się II Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej, zorganizowany przez Zakład Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM we współpracy z Sekcją Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN. Tegoroczna edycja wydarzenia nosiła nazwę "Różne oblicza insulinooporności".

 

Konferencję otworzyli dr hab. Dorota Szostak-Węgierek - Kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM, przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN i dr hab. Robert Gałązkowski - Prodziekan ds. Oddziału Dietetyki i Kierunku Ratownictwo Medyczne WNoZ WUM. Pani Docent przywitała wszystkich zaproszonych gości. Później głos zabrał dr hab. Robert Gałązkowski, który w swoim wystąpieniu podkreślił znaczenie roli dietetyka w procesie terapeutycznym oraz szerokiej promocji wspomnianego zawodu wśród społeczeństwa. Pan Docent zachęcił również uczestników do stałego śledzenia aktualnie prowadzonych badań w dziedzinie dietetyki i żywienia oraz życzył zebranym udanego spotkania, podnoszącego kompetencje, wiedzę i jakość wsparcia dla pacjentów.

 

Właściwa część Konferencji składała się z trzech sesji dyskusyjnych oraz sesji plakatowej w formie multimedialnej, prezentowanej na telebimach.

 

Sesji I przewodniczyły prof. Grażyna Nowicka - kierownik Katedry Biochemii i Chemii Klinicznej WUM oraz dr hab. Marianna Bąk z Katedry i Zakładu Medycyny Rodzinnej WUM, która rozpoczęła pierwszą część spotkania wystąpieniem na temat patogenezy insulinooporności. Natępnie, dr Anna Jeznach-Steinhagen z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM opowiedziała o oporności tkanek na działanie insuliny  w odniesieniu do cukrzycy typu 2, zaś dr Lidia Groele z Kliniki Pediatrii WUM skupiła się na zjawisku insulinooporności u chorych z cukrzycą typu 1. Prof. Grażyna Nowicka omówiła związek między genami i żywieniem a insulinoopornością, natomiast dr Joanna Ostrowska z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM postępowanie dietetyczne w tym zaburzeniu.

 

Moderatorami Sesji II byli prof. Ewa Stachowska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego i prof. Artur Mamcarz z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM. Prof. Ewa Stachowska zaprezentowała najnowsze trendy w dietoterapii niealkoholowego słuszczenia wątroby. Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek przedstawiła problem insulinooporności w kontekście zaburzeń płodności u kobiet i możliwości postępowania dietetycznego. Prof. Artur Mamcarz w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na korzystny wpływ aktywności fizycznej w procesie zapobiegania i leczenia insulinooporności. Prof. Wojciech Lisik z Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej WUM omówił natomiast dobre efekty zabiegów bariatrycznych.Dr Iwona Boniecka z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM porównała diety pacjenta z insulinoopornością z dietą pacjenta bariatrycznego.

 

Sesji III przewodniczyły prof. Lucyna Ostrowska z Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku  oraz dr. hab. Dorota Szostak-Węgierek. Prof. Lucyna Ostrowska omówiła udział mikrobioty jelitowej w patogenezie insulinooporności. Dr Magdalena Milewska z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM, w swojej prezentacji, poruszyła problem leczenia dietetycznego  pacjenta po udarze mózgu z insulinoopornością i zaburzeniami połykania.

 

Sesje zwieńczone zostały żywą dyskusją z udziałem ekspertów.

 

Sesja plakatowa odbyła się pod kierunkiem dr hab. Haliny Weker i dr Anety Czerwonogrodzkiej-Senczyny z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM. Tematyka prac związana była m.in. czynnikami ryzyka wystąpienia insulinooporności i dietoterapią  we wspomnianym zaburzeniu.

 

Konferencja odbyła się pod honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora WUM - prof. Mirosława Wielgosia. Głównymi sponsorami i partnerami wydarzenia byli: Correct Line, Żywiec Zdrój S.A., Look Food, Adez, Sanprobi Sp. z o.o. Sp. K. i wydawnictwo MEDYK Sp. z o. o.

 

W ramach wydarzenia, jego organizatorzy, sponsorzy i partnerzy przygotowali stoiska promujące zdrowe produkty żywieniowe oraz interesujące materiały z zakresu dietetyki. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stanowisko Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków, którego członkowie udzielali uczestnikom spotkania cennych porad żywieniowo-dietetycznych.

 

II Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej dostarczył zebranym szerokiej wiedzy na temat insulinooporności, jej patogenezy, zapobiegania i leczenia. Wnioski sformułowane podczas spotkania wyznaczyły pole do dalszych badań i rozważań w tej dziedzinie.

Fot. Tomasz Jędrzejewski, Dział Fotomedyczny WUM