I WARSZAWSKI DZIEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ

Dnia 19.04.2018 r. odbył się I Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej "Dietetyka w transplantologii i nefrologii", zorganizowany przez Zakład Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM, we współpracy z Sekcją Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN. 

Spotkanie miało miejsce w Centrum Dydaktycznym WUM. Objęte zostało honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora WUM - prof. Mirosława Wielgosia. Konferencji przewodniczyła dr hab. Dorota Szostak-Węgierek - kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM. 

Program składał się z trzech Sesji, zatytułowanych kolejno: "Żywienie po transplantacji wątroby lub nerki", "Dietetyka w nefrologii", "Dylematy dietetyka" oraz z multimedialnej Sesji Plakatowej na telebimach. 

Sesja I odbyła się pod przewodnictwem Dziekana Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM - prof. Piotra Małkowskiego oraz prof. Wojciecha Lisika z Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej WUM. 

Prof. Piotr Małkowski przeprowadził wykład pt. "Czy zmienia się życie po transplantacji?", przybliżając m.in. wskazania do przeszczepienia oraz wymieniając uwagi dietetyczne po transplantacji, takie jak, np.: unikanie niepasteryzowanego mleka, jogurtów, serów, surowych jaj, ryb, czy mięs. Pan Profesor zwrócił uwagę na powrót do zdrowia i normalnego funkcjonowania pacjentów po transplantacji, podkreślając jednak konieczność zastosowania się ich do wskazanych zaleceń, m.in. utrzymywania odpowiedniej diety, zwiększenia aktywności fizycznej, unikania nałogów, czy poddawania się okresowym kontrolom w poradni transplantologicznej. 

W ramach programu konferencji, swoje wystąpienie miał również prof. Wojciech Lisik, który podjął problematykę otyłości w kontekście przeszczepiania narządów oraz wskazał miejsce chirurgii bariatrycznej w transplantologii. Dr Magdalena Milewska z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM przedstawiła temat niedożywienia i jego związek z negatywnymi wynikami leczenia po przeszczepieniu narządów. Dr Marta Dąbrowska-Bender, również reprezentująca Zakład Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM, skupiła się na wskazaniu zasad prawidłowego żywienia pacjentów po transplantacji narządu. Dr Iwona Boniecka z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM opowiedziała zaś o problemie żywienia po operacjach bariatrycznych u pacjentów po transplantacjach. Mgr Aleksandra Tomaszek - Regionalny Koordynator Transplantacyjny, wskazała natomiast psychologiczne trudności, dotyczące np. tzw. "świadomej zgody", związane z kwalifikacją pacjentów do przeszczepienia nerki.   

Sesja II odbyła się pod kierownictwem prof. Magdaleny Durlik z Kliniki Medycyny Transplantacyjnej, Nefrologii i Chorób Wewnętrznych WUM oraz prof. Stanisława Niemczyka, reprezentującego Klinikę Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Dializoterapii Wojskowego Instytutu Medycznego. 

Wystąpienie prof. Magdaleny Durlik odnosiło się do zagadnień niedożywienia i otyłości w chorobach nerek. Prof. Stanisław Niemczyk zaprezentował m.in. wpływ określonych parametrów diety na rozwój choroby oraz przeanalizował problem stanu zapalnego u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek. Prof. Sylwia Małgorzewicz z Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego podjęła temat "protein-energy wasting" - niedożywienia białkowo-kalorycznego u pacjentów ze wspomnianym schorzeniem. Dr hab. Lucyna Kozłowska, z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przedstawiła zaś badania metabolizmu białka przy użyciu izotopów stałych u osób z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego i u osób po transplantacji nerki. Dr Marta Dąbrowska-Bender z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM wyjaśniła specyfikę preparatów niskobiałkowych oraz ich praktyczne zastosowanie w układaniu jadłospisów u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, mając na celu m.in. zwiększenie wartości odżywczej posiłków. Dr Małgorzata Kaczkan z Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego wskazała natomiast praktyczne aspekty doboru produktów spożywczych i technik kulinarnych w żywieniu pacjentów z powyższym zaburzeniem, w okresie przeddializacyjnym i dializacyjnym.

Sesji III przewodniczyły mgr Barbara Pietraszewska z Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz dr hab. Dorota Szostak-Węgierek. Mgr Pietraszewska przedstawiła wykład, którego pierwszym autorem była prof. Lucyna Ostrowska reprezentująca UMB. W swoim wystąpieniu, skupiła się na problemie doboru właściwej diety dla osób z zespołem MONW - metabolicznie otyłych z prawidłową masą ciała. Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek podjęła temat kwasów tłuszczowych nasyconych oraz ich wpływu na stan zdrowia człowieka, w kontekście zaleceń dotyczących ograniczania ich spożycia. Dr Magdalena Milewska, w swojej prezentacji, wyjaśniła natomiast sposób właściwej oceny zapotrzebowania na energię w różnych sytuacjach klinicznych, co stanowi kluczowy element w planowaniu efektywnego postępowania dietetycznego. 

Sesje zakończone zostały żywą dyskusją z udziałem wybitnych specjalistów, związanych ze współczesną dietetyką kliniczną oraz zwieńczone rozdaniem nagród za najlepsze prace prezentowane podczas sesji plakatowej. 

Zróżnicowaną tematycznie Sesją Plakatową kierowały: dr hab. Halina Weker oraz dr Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna z Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM. 

Sponsorami medialnymi konferencji były wydawnictwa: Medyk Sp. z o.o. oraz PZWL. 

Oprócz niezwykle cennych wystąpień znamienitych postaci ze świata nauk o zdrowiu i nauk medycznych, organizatorzy, wraz z głównymi sponsorami i partnerami konferencji, przygotowali stoiska, promujące, m.in. materiały z zakresu prawidłowego żywienia. Dużym zainteresowaniem cieszyła się np. piramida żywienia, umiejscowiona w holu Centrum Dydaktycznego WUM, która stała się swoistym symbolem dietetyki i żywienia - zagadnień poruszanych podczas konferencji. 

I Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej zgromadził liczne grono uczestników zainteresowanych tematyką żywienia po transplantacji wątroby lub nerki, dietetyką w nefrologii, czy też innymi kwestiami dietetycznymi wokół, których toczy się obecnie żywa dyskusja. Spotkanie dostarczyło zebranym szerokiej wiedzy o współczesnej dietetyce klinicznej oraz wyznaczyło pole do dalszych, pogłębionych rozważań we wskazanej dziedzinie.

 

Fot. Wanda Widomska, Dział Fotomedyczny WUM.