Dzień Warzyw i Owoców na WNoZ
W dniu 17 października 2025 r. odbył się Dzień Warzyw i Owoców, zorganizowany przez jednostki Wydziału Nauk o Zdrowiu: Zakład Dietetyki Klinicznej, Zakład Żywienia Człowieka oraz Zakład Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu, we współpracy ze studenckimi kołami naukowymi: SKN Dietetyków i SKN Żywienia Człowieka oraz z naszymi partnerami – krajowymi producentami owoców i warzyw.
Uczestnicy mogli spróbować najróżniejszych warzyw i owoców oraz dowiedzieć się, jak ogromne korzyści dla zdrowia przynoszą te naturalne skarby, jak ważne jest ich codzienne spożywanie, dlaczego warto, by każdego dnia gościły na naszych talerzach.
Dziękujemy naszym jednostkom i kołom, a także Krajowemu Związkowi Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Panu Maciejowi Dolacie z firmy Inspire za współorganizację tej wspaniałej, ważnej inicjatywy, która cieszyła się dużym zainteresowaniem społeczności WUM.
Zachęcamy do lektury artykułów Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw – relacji ze wspomnianego wydarzenia:
- Tytuł: "Warzywa i owoce w centrum uwagi - społeczność WUM świętowała Światowy Dzień Warzyw i Owoców" - https://coreteam.pl/430340-warzywa-i-owoce-w-centrum-uwagi-spolecznosc-wum-swietowala-swiatowy-dzien-warzyw-i-owocow
- Tytuł: "Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim pożywieniem" - https://coreteam.pl/430343-niech-zywnosc-bedzie-twoim-lekarstwem-a-lekarstwo-twoim-pozywieniem
Zdjęcia: Przemek Bednarczyk