DZIEŃ PROMOCYJNY KIERUNKÓW DIETETYKA I RATOWNICTWO MEDYCZNE WYDZIAŁU NAUKI O ZDROWIU WUM

W dniu 04.03.2018 r., w sali nr 119 Centrum Biblioteczno-Informacyjnego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, odbył się Dzień Promocyjny Kierunków Dietetyka i Ratownictwo Medyczne Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM. 

O godz. 9.00 zaprezentowany został kierunek Dietetyka, zaś o godz. 12.00 - kierunek Ratownictwo Medyczne.

Spotkania otworzyła mgr Dominika Robak - specjalista ds. promocji WNoZ WUM. Podczas Dnia Promocyjnego, dwukrotnie głos zabrał Prodziekan ds. Oddziału Dietetyki i Kierunku Ratownictwo Medyczne - dr hab. n. med. Jacek Sobocki, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego WNoZ WUM, który uroczyście powitał przyszłych studentów Wydziału oraz opowiedział o specyfice kształcenia w zakresie dietetyki i ratownictwa medycznego. W wydarzeniu uczestniczyli również kierownicy innych jednostek WnoZ-u związanych z dietetyką: dr hab. Iwona Traczyk - kierownik Zakładu Żywienia Człowieka oraz dr hab. Dorota Szostak-Węgierek - kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej. 

Na początku obu prezentacji kierunkowych, mgr Dominika Robak przedstawiła nowy film promujący Warszawski Uniwersytet Medyczny oraz ofertę edukacyjną, działalność studencką i sukcesy Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM.

O studiowaniu na kierunku Dietetyka opowiedziały dr inż. Beata Sińska - adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka WNoZ WUM oraz reprezentantka Samorządu Studentów  WNoZ WUM i Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków, studentka II roku studiów II stopnia z zakresu dietetyki - Aleksandra Karczemna. Dalsza część prezentacji, przygotowana przez wspomniany Zakład Żywienia Człowieka, poświęcona była absolwentom dietetyki. Wyświetlone zostały m.in. filmy, w których absolwentki tego kierunku: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Sylwia Leszczyńska, Hanna Stolińska-Fiedorowicz i Katarzyna Żywczyk, opowiedziały o swojej ścieżce zawodowej po ukończeniu studiów. Informację o potencjalnych miejscach pracy dla absolwentów Dietetyki uzupełnili: dr inż. Beata Sińska oraz mgr Leszek Wronka - pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM. Później, głos zabrała Aleksandra Hyży - sekretarz Samorządu Studenckiego WNoZ WUM, studentka III roku studiów I stopnia na kierunku Dietetyka, która opowiedziała o Programie NutriFuture (firmy Nutricia), którego jest Ambasadorką. W dalszej części Dnia Promocyjnego, dotyczącej kierunku Dietetyka, miał miejsce interesujący wykład pt. "Żywienie matki podczas ciąży a zdrowie dziecka w wieku dorosłym", poprowadzony przez dr hab. Dorotę Szostak-Węgierek. Członkinie Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego przygotowały stoisko wystawowe prezentujące działalność Koła, którego są reprezentantkami. 

O kształceniu na kierunku Ratownictwo Medyczne oraz o potencjalnych miejscach pracy po ukończeniu studiów z tej dziedziny opowiedział Marek Wojtczak - przewodniczący Komisji ds. Informacji i Promocji Samorządu Studentów WNoZ WUM, student III roku studiów I stopnia. Następnie, mgr Łukasz Bondaruk - wykładowca w Zakładzie Ratownictwa Medycznego, poprowadził wykład na temat podstawowych zabiegów resuscytacyjnych BLS (Basic Life Support). Po wykładzie, we współpracy ze studentami kierunku Ratownictwo Medyczne: Kingą Czerwińską i Michałem Zielińskim, odbyła się praktyczna prezentacja akcji ratunkowej, której współorganizatorem była mgr Aneta Binkowska współpracująca z Zakładem Ratownictwa Medycznego WUM.  

Na zakończenie promocyjnych spotkań, organizatorzy odpowiedzieli na wszystkie dodatkowe pytania uczestników, dotyczące kształcenia i zasad studiowania na kierunkach Dietetyka i Ratownictwo Medyczne Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM. Przyszłym studentom WNoZ-u przekazane zostały również broszurki z ofertą edukacyjną Wydziału, informatory WUM oraz gadżety z logiem WNoZ-u. 

Fot: Dział Fotomedyczny WUM

Fot: Dominika Robak