Dietetyka_Studia II stopnia niestacjonarne

Dietetyka

Studia II stopnia niestacjonarne

studia trwają 2 lata

O kierunku
Studia oparte są na autorskim programie, dostosowanym do standardów europejskich i zgodnym z The European Academic and Practitioner Standards for Dietetics opracowanym przez The European Federation of the Associations of Dietetitians.

Przedmioty realizowane podczas studiów II stopnia na kierunku Dietetyka podzielone są na 3 bloki tematyczne: przedmioty kierunkowe, przedmioty z zakresu psychologii oraz z kategorii praktyki dietetycznej.

  • blok przedmiotów kierunkowych: uwarunkowania zachowań żywieniowych, marketing i zarządzanie w dietetyce, zasady i organizacja żywienia zbiorowego, żywienie człowieka, dietetyka kliniczna, żywność specjalna i funkcjonalna, utrwalanie i przechowywanie żywności, żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt, żywienie osób starszych, dietoprofilaktyka chorób, edukacja zdrowotna, technologia potraw w dietetyce, jakość i bezpieczeństwo potraw, żywienie kliniczne, psychologia w dietetyce, media społecznościowe, przedsiębiorczość;
  • blok przedmiotów podstawowych: fizjologia żywienia człowieka, patofizjologia kliniczna, biostatystyka, immunologia, psychiatria, psychologia kliniczna, diagnostyka laboratoryjna, zasoby i systemy informacyjne w ochronie zdrowia, zdrowie publiczne, ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe, demografia i epidemiologia żywieniowa;
  • blok przedmiotów z zakresu praktyki dietetycznej opartej na dowodach naukowych (Evidence-based practice), interwencyjne badania żywieniowe.   

punkty ECTS
Moduł ogólny - 120
 

Praktyki zawodowe stanowią 445 godzin.

Limit miejsc

66 w 2023 r.

Po studiach

Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności w zakresie: profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych, rozpoznawania i leczenia niedożywienia związanego z chorobą oraz innych zaburzeń odżywiania. Potrafi ocenić stan odżywienia i zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze osób w różnym wieku. Wspólnie z lekarzem może ustalić wskazania do stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem tzw. „diet przemysłowych”. Ma kompetencje do prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej oraz zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne. Może także uczestniczyć w pracach zespołu terapeutycznego.

Są przygotowani do pracy między innymi w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
  • zakładach dostarczających pożywienie do szpitali
  • zakładach żywienia zbiorowego w tym catering
  • organizacjach konsumenckich
  • placówkach sportowych

Progi punktowe

26 pkt w 2023 r.

zajęcia z medycyny kulinarnej