Dietetyka
Studia I stopnia stacjonarne
studia trwają 3 lata
O kierunku
Celem kształcenia jest: nauczenie umiejętności posługiwania się wiedzą ogólną z zakresu nauk o zdrowiu oraz wiedzą szczegółową z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, zapobiegania chorobom żywieniowo zależnym, przygotowanie do pracy w poradniach dietetycznych i do współpracy z lekarzem, pielęgniarką, fizjoterapeutą, psychologiem w zakresie planowania żywienia. Ważnym elementem kształcenia jest nabycie umiejętności obsługi sprzętu stosowanego w ocenie stanu odżywienia oraz przygotowanie do podjęcia studiów II stopnia i systematycznego doskonalenia zawodowego.
Studia na kierunku DIETETYKA oparte są na autorskim programie, dostosowanym do standardów europejskich i zgodnym z The European Academic and Practitioner Standards for Dietetics opracowanym przez The European Federation of the Associations of Dietetitians.
punkty ECTS - 180
Przedmioty realizowane podczas studiów jako jedyne w Polsce podzielone są na 3 bloki tematyczne: przedmioty kierunkowe, przedmioty z zakresu psychologii oraz z kategorii praktyki dietetycznej.
- blok przedmiotów kierunkowych: technologia potraw, podstawy żywienia człowieka, podstawy zdrowia publicznego, źródła wiedzy naukowej w dietetyce, podstawy epidemiologii żywieniowej, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa, edukacja żywieniowa, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna, kliniczny zarys chorób, podstawy prawa żywnościowo-żywieniowego, diety i trendy żywieniowe, żywienie osób ze zwiększoną aktywnością fizyczną, warunki produkcji żywności i podstawy żywienia zbiorowego, poradnictwo dietetyczne, technologie informatyczne w dietetyce, podstawy metodologii badań, komunikacja w zespole interdyscyplinarnym, podstawy przedsiębiorczości, higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności, analiza i ocena jakości żywności, profilaktyka żywieniowa, dietetyka w praktyce klinicznej, aspekty kulturowe w pracy dietetyka. Etnodietetyka, planowanie i prowadzenie badań w dietetyce, rozpowszechnianie informacji naukowej
- blok przedmiotów podstawowych: anatomia człowieka, fizjologia i patofizjologia, nauka o żywności z elementami chemii żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, immunologia, podstawy diagnostyki laboratoryjnej, socjologia i polityka społeczna, psychologia ogólna, kwalifikowana pierwsza pomoc, genetyka, parazytologia
Studenci mają możliwość kształcenia w największym w Europie Oddziale Klinicznym Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego im. Prof. W. Orłowskiego.
PRAKTYKA ZAWODOWA:
I rok:
Praktyka wakacyjna: 300 godzin
- w szpitalu – 150 godzin
- w pracowni technologii potraw – 150 godzin
II rok:
Praktyka wakacyjna 350 godzin
- w oddziale żywienia w szpitalu, oddział dla dorosłych - 75 godzin
- w oddziale żywienia w szpitalu dziecięcym - 75 godzin
- w domu pomocy społecznej - 150 godzin
- w poradni dietetycznej - 50 godzin
III rok:
Praktyka zawodowa w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych - 50 godzin
Limit miejsc
150 w 2023 r.
Po studiach
Absolwenci posiadają umiejętność planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup. Mają umiejętności dokonywania oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów i przygotowania odpowiednich rekomendacji terapeutycznych. Potrafią przygotować potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Potrafią kontrolować jakość produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizować żywienie indywidualne i zbiorowe dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów.
Są przygotowani do pracy m.in. w:
- niepublicznych i publicznych zakładach opieki zdrowotnej
- zakładach dostarczających pożywienie do szpitali
- zakładach żywienia zbiorowego w tym catering
- organizacjach konsumenckich
- placówkach sportowych
Progi punktowe