ŻYWIENIE BEZ GRANIC - DRUGA EDYCJA MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ

W dniach 31.05 - 01.06.2019 r., w Auli B Centrum Dydaktycznego WUM, pod honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora WUM - prof. Mirosława Wielgosia, odbyła się druga edycja Międzynarodowej Konferencji Naukowej - Żywienie bez Granic, zorganizowana przez Studenckie Koła Naukowe Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM - SKN Żywienia Klinicznego oraz SKN Dietetyków.

Konferencję otworzyła dr hab. Joanna Gotlib - Prodziekan ds. Oddziału Zdrowia Publicznego WNoZ WUM, która, w imieniu Władz Dziekańskich WNoZ-u, uroczyście powitała wszystkich gości. Pani Docent przypomniała również o cyklicznym charakterze wydarzenia, doceniając przy tym szczególną aktywność Studenckich Kół Naukowych Wydziału. Następnie, dr hab. Jacek Sobocki - prof. CMKP, opiekun SKN Żywienia Klinicznego, zaprosił zebranych do uczestnictwa w sesji naukowej. Rozpoczęła się wykładem inauguracyjnym wygłoszonym przez wspomnianego Pana Docenta, który omówił kierunki rozwoju żywienia okołooperacyjnego. Dr hab. Jacek Sobocki przedstawił m.in. wytyczne The European Society of Surgical Oncology.

W ramach pierwszego dnia Konferencji odbyły się także cztery wystąpienia pracowników Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM. Dr Hanna Wilska zaprezentowała najnowsze doniesienia dotyczące DHA w żywieniu niemowląt, Dr Anna Jeznach-Steinhagen poruszyła problem insulinooporności w odniesieniu do cukrzycy, Prof. Agata Szulc opowiedziała o diecie przeciwdepresyjnej, zaś Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek skupiła się na zagadnieniu paradoksu otyłości. Sesję zakończyła żywa dyskusja z udziałem prelegentów i gości spotkania.

Pierwszego dnia Konferencji odbyły się również Warsztaty bez granic. W bloku warsztatowym wzięło udział 15 osób. Szczegółowy program dostępny jest na stronie: http://zywieniebezgranic.pl/warsztaty-2/.

Program drugiego dnia Konferencji składał się z trzech sesji naukowych oraz sesji plakatowej. Kolejnym częściom spotkania przewodniczyły: Dr Magdalena Milewska, Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek oraz Dr Sylwia Osowska. Dzień rozpoczął się wykładem na temat mikrobiomu przeprowadzonym przez Dr Takao Ishikawa z Wydziału Biologii UW, następnie Dr Daniel Śliż, Przewodniczący Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia przybliżył związek między żywieniem a chorobami cywilizacyjnymi. W dalszej części konferencji miał miejsce panel dyskusyjny z zakresu interdyscyplinarnej opieki nad pacjentem z dysfagią, przeprowadzony przez Dr Magdalenę Milewską oraz Dr Barbarę Jamróz, a także multimedialny wykład Dr Pawła Kabaty dotyczącego zastosowania żywienia pozajelitowego w leczeniu nowotworów. Podczas kolejnej sesji uczestnicy mogli wysłuchać prelekcji wybitnych specjalistów takich jak Prof. Janusz Książyk, który poruszył temat leczenia żywieniowego w przewlekłych chorobach neurologicznych, Prof. Mariusz Wyleżoł, którego wykład dotyczył roli chirurga w leczeniu otyłości, czy mgr Monika Kroenke, której prelekcja dotyczyła opieki nad pacjentami z jadłowstrętem psychicznym. Gościem specjalnym wydarzenia był naukowiec światowej klasy – Prof. Philip Calder, który otworzył swoim wykładem  Omega-3 and human health across the lifecourse ostatnią sesję tegorocznej Konferencji. Oprócz Prof. Caldera w IV sesji wystąpiła Dr Sylwia Osowska, Dr Barbara Kuczyńska, a także inicjatorki konferencji – mgr Zuzanna Zaczek i mgr Zuzanna Przekop. Warto wspomnieć, że 1 czerwca odbył się również konkurs wystąpień młodych naukowców. Zgodnie z domeną wydarzenia (aby nie stawiać żadnych granic) nie były one zgromadzone w oddzielny blok – uczestnicy czynni występowali zamiennie z zaproszonymi prelegentami.

Wydarzenie zakończyło się podsumowaniem i wręczeniem nagród oraz wyróżnień przez organizatorki.

Tekst: Dominika Robak, Zuzanna Zaczek

Fot. Wanda Widomska, Dział Fotomedyczny WUM