PUBLIKACJA PRACOWNIKÓW ZAKŁADU WNoZ

          Z przyjemnością informujemy o nowej publikacji pracowników Zakładu Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - The Influence of Nutrition on Adiponectin—A Narrative Review  ("Nutrients" 2021, 13, 1394) - autorstwa mgr Justyny Janiszewskiej, dr Joanny Ostrowskiej oraz dr hab. Doroty Szostak-Węgierek (kierownik Zakładu). 
           Serdecznie zapraszamy do zapoznania się ze streszczeniem pracy, przesłanym przez mgr Justynę Janiszewską. 
Tkanka tłuszczowa jest narządem endokrynnie czynnym, który syntetyzuje i wydziela szereg adipokin, do których zaliczana jest między innymi adiponektyna. Adipokina ta wykazuje działanie przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne, przeciwzapalne i uwrażliwiające tkanki na działanie insuliny, co w konsekwencji przyczynia się również do jej działania przeciwcukrzycowego. Na jej ekspresję ma wpływ wiele czynników, w tym wiek, płeć, masa ciała oraz zawartość tkanki tłuszczowej. Jednakże do jednych z ważniejszych jej modulatorów zaliczane są czynniki dietetyczne takie jak struktura diety oraz udział poszczególnych składników odżywczych i produktów. Do korzystnych wzorców żywieniowych należą: dieta śródziemnomorska, dieta DASH, dieta oparta na produktach roślinnych oraz dieta o obniżonej wartości energetycznej. Ponadto, kluczowy jest udział poszczególnych produktów i składników odżywczych, które wykazują działanie podwyższające stężenie adiponektyny. Można zaliczyć do nich: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy, polifenole, alkohol, kawa, herbata oraz produkty mleczne. Zaś do składników diety negatywnie wpływających na stężenie adiponektyny należą: nasycone kwasy tłuszczowe, trans kwasy tłuszczowe, cukry proste i dwucukry oraz czerwone mięso, które są charakterystycznymi komponentami diety zachodniej. Ponadto, niekorzystna wydaje się być dieta o wysokim indeksie glikemicznym oraz dieta wysokowęglowodanowa i niskotłuszczowa.